II. Roma Konutlarının Türleri
III. Roma Konutlarının Düzeni
IV. Roma Konutlarının İnşası
V. Roma Konutlarının Dekorasyonu
VI. Roma Konutlarında Günlük Hayat
VII. Roma Konutlarında Din
VIII. Roma Konutlarında Tahsil
IX. Roma Konutlarında Eğlence
Sıkça Sorulan Mevzular
Antet | Yanıt |
---|---|
Roma Konutları | Roma konutu, çoğu zaman Roma kentinde bulunan bir mesken tipiydi. |
Antik Roma | Antik Roma, MÖ 8. yüzyıldan MS 5. yüzyıla kadar varlığını sürdüren bir medeniyettir. |
Kentsel Evler | Kentsel mesken, kent içerisinde bulunan bir mesken türüdür. |
Sanat | Sanat, güzel duyu bir tecrübe yaratmak için görsel öğeleri kullanan bir anlatım biçimidir. |
Mimari Özellikler | Mimari özellikler, bir binanın genel tasarımına katkıda bulunan unsurlardır. |
II. Roma Konutlarının Türleri
Roma konutları çoğu zaman iki ana türe ayrılırdı: domus ve insulae. Domus tek ailelik evler iken, insulae oldukça aileli apartman binalarıydı.
Domuslar çoğu zaman kent merkezinde yer alırken, insulae’ler banliyölerde daha yaygındı. Domuslar çoğu zaman merkezi bir avlunun etrafına inşa edilirken, insulae’ler çoğu zaman birkaç kat yüksekliğinde inşa edilirdi.
Domuslar çoğu zaman varlıklı ailelere aitken, insulae’ler çoğu zaman alt derslik vatandaşlar tarafınca kiralanırdı. Domuslar çoğu zaman mozaikler, freskler ve öteki pahalı sanat eserleriyle dekore edilirken, insulae’ler çoğu zaman daha mütevazı bir halde dekore edilirdi.
Roma konutlarının değişik tipleri, sakinlerinin toplumsal ve ekonomik statülerini yansıtıyordu. Domuslar varlıklı ve güçlülerin evleriydi, insulalar ise yoksul ve işçi sınıfının evleriydi.
III. Roma Konutlarının Türleri
Roma konutları çoğu zaman iki ana tipe ayrılıyordu: insulae ve domus.
Insulae, birden fazla aileye ev sahipliği meydana getiren apartman binalarıydı. Çoğu zaman kent merkezinde yer alırlardı ve çoğu zaman fazlaca kalabalık olurlardı. Domus, çoğu zaman şehrin dış mahallelerinde bulunan tek ailelik evlerdi. Çoğu zaman insulae’den daha geniş ve lüks olurlardı.
Ek olarak villalar, hamamlar ve tapınaklar da dahil olmak suretiyle başka türde Roma konutları da vardı.
Villalar, çoğu zaman varlıklı Romalılara ilişkin olan büyük kır evleriydi. Çoğu zaman dinlence evi ya da konuk ağırlama yeri olarak kullanılırlardı. Hamamlar, Romalılara yıkanma, sosyalleşme ve dinlenme yeri elde eden amme binalarıydı. Tapınaklar, muhtelif allah ve tanrıçalara adanmış dini yapılardır.
Değişik tipteki Roma konutları, sakinlerinin toplumsal ve ekonomik statülerini yansıtıyordu. İnsulalar çoğu zaman yoksul ve işçi sınıfı tarafınca konut tutulurken, domuslar varlıklı ve seçkinler tarafınca konut tutuluyordu. Villalar en varlıklı Romalılara aitti ve bir statü sembolü olarak kullanılıyordu. Hamamlar bütün Roma sınıfları tarafınca kullanılıyordu ve tapınaklar halka açıktı.
IV. Roma Konutlarının İnşası
Roma konutları çoğu zaman tuğla, taş ya da betondan inşa edilirdi. Duvarlar çoğu zaman sıvanır ve boyanırdı ve zeminler kiremit ya da mermerden yapılırdı. Çatılar çoğu zaman ahşap ya da kiremitten yapılırdı.
Bir Roma konutunun inşası, birçok değişik zanaatkarın dahil olduğu kompleks bir süreçti. Mimar evi tasarlayacaktı ve duvarcılar duvarları inşa edecekti. Marangozlar çatıyı inşa edecekti ve tesisatçılar tesisatı döşeyecekti. Boyacılar duvarları boyayacak ve dekoratörler son rötuşları ekleyecekti.
Bir Roma ikametgahının inşası tamamlanması birkaç sene sürebilirdi. Bir ikametgahın maliyeti, ebatlarına ve konumuna bağlı olarak değişirdi. Kırsal bir alanda minik bir ev birkaç bin sestertius kadar düşük bir maliyete haiz olabilirken, bir şehirde büyük bir villa on binlerce hatta yüz binlerce sestertius’a mal olabilirdi.
Roma konutlarının inşası Roma İmparatorluğu’nda mühim bir ekonomik faaliyetti. Tuğla, taş ve kereste benzer biçimde yapı malzemelerine olan istek binlerce işçi için iş yarattı. Konutların inşası ek olarak mobilya, yemek ve kıyafet benzer biçimde öteki mal ve hizmetlere olan talebi yaratarak ekonomiyi canlandırdı.
V. Roma Konutlarının Dekorasyonu
Roma konutlarının dekorasyonu, sahibinin toplumsal statüsüne, evin ebatlarına ve bulunmuş olduğu bölgeye nazaran değişiyordu. Sadece, bir çok Roma evinde bulunan birtakım ortak özellikler vardı. Bunlar içinde duvarları ve zeminleri süslemek için mozaik, fresk ve sıva kullanması vardı.
Mozaikler, minik renkli taş ya da cam parçalarının bir fotoğraf ya da tasarıma yerleştirilmesiyle yapılırdı. Çoğu zaman Roma evlerinin zeminlerini süslemek için kullanılırdı, sadece duvarlarda ve tavanlarda da bulunabilirlerdi. Freskler direkt bir odanın duvarlarına boyanırdı ve çoğu zaman mitolojiden ya da günlük hayattan sahneleri tasvir ederdi. Sıva, duvarlarda kabartmalar ya da öteki dekoratif efektler kurmak için kullanılan bir sıva türüydü.
Bu daha kalıcı dekorasyon biçimlerine ayrıca, Roma evleri çoğu zaman çiçekler, çelenkler ve pankartlar benzer biçimde geçici dekorasyonlarla da süslenirdi. Bu dekorasyonlar hususi günleri kutlamak ya da eve bir tek bir güzellik dokunuşu katmak için kullanılırdı.
Roma konutlarının dekorasyonu, sahibinin zenginliğini ve statüsünü ve bununla beraber çağın kültürel ve dini inançlarını yansıtırdı. Romalıların bireyselliklerini anlatım etmelerinin ve hem güzel bununla birlikte basit bir ev yaratmalarının bir yoluydu.
VI. Roma Konutlarında Günlük Hayat
Roma konutlarındaki günlük hayat, sakinlerin toplumsal statülerine bağlı olarak değişiyordu. Zenginlerin evleri çoğu zaman büyük ve lükstü, akan su, merkezi ısıtma ve heybetli bahçeler benzer biçimde birçok olanakla birlikteydi. Fakirlerin evleri oldukça daha mütevazıydı ve çoğu zaman birkaç temel mobilyanın bulunmuş olduğu tek bir odadan oluşuyordu.
Ebat ve olanaklardaki farklılıklara karşın, bütün Roma konutları birtakım ortak özelliklere sahipti. Tipik bir Roma evinin hem sosyalleşmek bununla birlikte misafirleri ağırlamak için kullanılan merkezi bir avlusu vardı. Avlu çoğu zaman gölge ve güneşten korunma elde eden bir sütunlu yapıyla çevriliydi.
Roma evinin ana hayat alanı, evin ön tarafında bulunan tablinumdu. Tablinum, misafirleri karşılamak ve iş yapmak için kullanılırdı. Çoğu zaman bir kanepe, bir masa ve birkaç iskemle ile döşenmişti.
Roma evlerindeki döşek odaları evin arka tarafında yer alırdı. Çoğu zaman minik ve basittiler ve çoğu zaman bir tek bir döşek ve birkaç mobilya parçası vardı.
Bir Roma evimizdeki mutfak çoğu zaman ayrı bir binada yer alırdı. Yiyecek pişirmek için bir ocak, su temini ve yemek depolamak için bir yerle donatılmıştı.
Roma evi bir tek yaşanacak bir yer değil, bununla beraber sosyalleşmek ve iş yapmak için de bir yerdi. Sakinlerin toplumsal statüsünün ve zenginliğinin bir yansımasıydı ve Roma camiasında mühim bir rol oynuyordu.
VII. Roma Konutlarında Din
Din, Roma konutlarında günlük hayatın mühim bir parçasıydı. Ailenin lares ve penates’leri ya da ev tanrıları, çoğu zaman atriumdaki bir tapınakta tutulurdu. Bu tanrıların aileyi ve evlerini koruduğuna inanılırdı ve çoğu zaman yemek ve meşrubat sunularıyla onurlandırılırlardı.
Romalılar da evlerinde muhtelif dini festivaller ve ritüeller kutlarlardı. Bu festivaller çoğu zaman ziyafet, müzik ve dansı içerirdi ve ailelerin bir araya gelip ortak inançlarını kutlamalarının bir yoluydu.
Geleneksel Roma dinlerine ayrıca, birçok Romalı Yahudilik ve Hristiyanlık benzer biçimde öteki dinleri de uyguluyordu. Bu dinlerin çoğu zaman kendi ibadethaneleri vardı, sadece bunlar Roma evlerinde de uygulanıyordu.
Roma evlerinde değişik dinlerin varlığı, Roma İmparatorluğu’nun muhtelif dini manzarasını yansıtır. Ek olarak Romalıların değişik dini inançları kabul etmeye ve hürmet duymaya hevesli olduklarını gösterir.
Roma Konutlarında Tahsil
Roma konutlarında öğrenim, varlıklı ailelerin evlatlarının yetiştirilmesinin mühim bir parçasıydı. Eğitimin birincil amacı, evlatları yetişkinler olarak gelecekteki rollerine hazırlamaktı; bu rollere çoğu zaman amme rolü üstüne almak ya da orduda hizmet etmek de dahildi. Roma konutlarında öğrenim çoğu zaman ufaklıklara okuma, yazma, matematik ve müzik benzer biçimde muhtelif dersleri öğretecek hususi bir öğretmen tarafınca yürütülürdü.
Resmi tahsile ayrıca, Roma konutlarındaki çocuklar anne babalarını ve öteki yetişkinleri gözlemleyerek etraflarındaki dünyayı da öğrenirlerdi. Ailenin, geleneğin ve dinin önemini öğrenirlerdi ve bir vatandaşlık rolü ve sorumluluğu duygusu geliştirirlerdi.
Roma konutlarında öğrenim, yalnızca varlıklı ailelerin çocuklarına sunulan bir ayrıcalıktı. Yoksul ailelerin evlatları çoğu zaman okula gidemezdi ve bunun yerine tarımda ya da öteki işlerde çalışmak için gerekseme duydukları becerileri öğrenirlerdi.
Roma konutlarında eğitimin yalnızca azca sayıda çocuğa sunulmasına karşın, Roma kültürünün ve topluluğunun gelişimi üstünde mühim bir tesiri olmuştur. Roma konutlarında evlatların eğitimi, Roma medeniyetinin ilerlemesine katkıda bulunabilen okuryazar ve eğitimli bir nüfus yaratılmasına destek olmuştur.
Roma konutları çoğu zaman bahçeler, çeşmeler ve havuzlar benzer biçimde muhtelif eğlence özellikleriyle donatılmıştı. Bu özellikler, sakinlerin dinlenip misafirleri ağırlayabileceği bir yer sağlıyordu. Ek olarak, birçok Roma konutunda çoğu zaman toplumsal toplantılar için kullanılan ayrı bir yiyecek odası bulunuyordu.
Roma konutlarında en popüler eğlence biçimlerinden biri yiyecek yemekti. Roma yiyecekleri çoğu zaman heybetli işlerdi ve tipik olarak muhtelif yemekler içeriyordu. Roma yemeklerinde yemeğin yanı sıra şarap ve öteki alkollü içecekler de vardı.
Roma konutlarında bir öteki popüler eğlence biçimi de müzikti. Müzik, ziyafetler, partiler ve dini törenler dahil olmak suretiyle her türlü toplumsal etkinlikte çalınırdı. Roma müzisyenleri flüt, lir ve arp benzer biçimde muhtelif enstrümanlar çalardı.
Müzik ve yiyecek yemenin yanı sıra, Roma konutları muhtelif öteki eğlence seçenekleri de sunuyordu. Bunlara zar ve tavla benzer biçimde oyunlar ve güreş ve boks benzer biçimde sporlar da dahildi.
Roma konutları çoğu zaman sakinleri için konforlu ve lüks bir hayat ortamı sağlamak suretiyle tasarlanmıştı. Muhtelif eğlence özelliklerinin dahil edilmesi, Roma konutlarını yaşamak için daha da eğlenceli bölgeler haline getirmeye destek oldu.
S1: Roma konutlarının değişik tipleri nedir?
A1: Sakinin toplumsal statüsüne bağlı olarak birçok değişik tipte Roma konutu vardı. En yaygın mesken tipi, tek ailelik bir ev olan domus’tu. Domus’lar çoğu zaman merkezi bir avlunun etrafına inşa edilirdi ve mutfak, yiyecek odası, döşek odası ve banyo benzer biçimde bir takım odayı içerirdi. Öteki Roma mesken tipleri içinde apartman binaları, insulae ve villalar bulunurdu. Insulae, bir takım aileyi barındıran oldukça kattan oluşan apartman binalarıydı. Villalar, çoğu zaman varlıklı Romalılara ilişkin olan büyük kır evleriydi.
S2: Roma konutlarının mimari özellikleri nedir?
A2: Roma konutları çoğu zaman sütunlar, kemerler ve tonozlar benzer biçimde bir takım mimari hususiyet ile inşa edilmiştir. Sütunlar bir binanın çatısını desteklemek ve bir görkem duygusu yaratmak için kullanılırdı. Kemerler kapı ve pencere kurmak için kullanılırdı ve tonozlar tavan kurmak için kullanılırdı. Roma konutları ek olarak çoğu zaman bahçeler, çeşmeler ve öteki dekoratif özellikler içeriyordu.
S3: Roma konutlarını tasvir etmek için kullanılan sanat içerikli stiller nedir?
A3: Roma konutları fotoğraf, heykel ve mozaik benzer biçimde muhtelif sanat içerikli stillerde tasvir edilmiştir. Fotoğraf, Roma konutlarını tasvir etmek için en yaygın ortamdı ve birçok Roma duvar resmi örneği bugün hala mevcuttur. Heykeller de Roma konutlarını tasvir etmek için kullanılmıştır ve birçok Roma ev ve villa heykeli örneği bulunmuştur. Mozaikler, Roma konutlarını tasvir etmek için bir öteki popüler ortamdı ve birçok Roma ev ve villa mozaiği örneği de bulunmuştur.
0 Yorum