Barok mimarisi, 17. yüzyılın başlarından 18. yüzyılın başlarına kadar Avrupa’da gelişen bir mimari tarzıdır. Detaylı süslemeleri, fer ve gölgenin trajik kullanması ve asimetrik kompozisyonlarıyla karakterize edilir. Barok mimarisi, kiliseler, saraylar ve amme binaları dahil olmak suretiyle oldukça muhtelif binalarda kullanılmıştır.
Barok mimarisinin en meşhur örneklerinden bazıları Roma’daki Sant’Andrea della Valle Kilisesi, Fransa’daki Versay Sarayı ve Berlin’deki Brandenburg Kapısı’dır. Barok mimarisinin Rokoko ve Neoklasik mimari benzer biçimde öteki mimari stilleri üstünde de mühim bir tesiri olmuştur.
Barok mimarisi, yüzyıllardır insanların zevk almış olduğu güzel ve etkisinde bırakan bir stildir. Onu tasarlayan mimarların yaratıcılığının ve becerisinin bir kanıtıdır.
Barok Mimarisi
Barok mimarisi, 17. yüzyılın başlarında Avrupa’da daha kısıtlı Rönesans stiline reaksiyon olarak gelişti. Barok mimarlar daha etkisinde bırakan ve trajik binalar yaratmaya çalıştılar ve bunu başarmak için detaylı süslemeler, fer ve gölgenin trajik kullanması ve asimetrik kompozisyonlar benzer biçimde muhtelif teknikler kullandılar.
Barok mimarisi kiliseler, saraylar ve amme binaları da dahil olmak suretiyle oldukça muhtelif binalarda kullanılmıştır. Barok mimarisinin en meşhur örneklerinden bazıları Roma’daki Sant’Andrea della Valle Kilisesi, Fransa’daki Versay Sarayı ve Berlin’deki Brandenburg Kapısı’dır.
Barok mimarisi, bir asırdan fazla bir süredir Avrupa’da baskın mimari tarzıydı ve Rokoko ve Neoklasik mimari benzer biçimde öteki mimari tarzları üstünde mühim bir etkiye sahipti. Barok mimarisi, yüzyıllardır insanların zevk almış olduğu güzel ve etkisinde bırakan bir tarzdır. Onu tasarlayan mimarların yaratıcılığının ve becerisinin bir kanıtıdır.
Barok Mimarisinin Özellikleri
Barok mimarisi, detaylı süslemeleri, trajik fer ve gölge kullanması ve asimetrik kompozisyonlarıyla karakterize edilir. Barok mimarlar, daha kısıtlı Rönesans stilinden daha etkisinde bırakan ve trajik binalar yaratmaya çalıştılar. Bunu başarmak için muhtelif teknikler kullandılar, bunlar içinde şunlar yer alır:
- Detaylı süsleme: Barok binalar çoğu zaman heykeller, kabartmalar ve resimler benzer biçimde detaylı süslemelerle dekore edilmiştir. Bu süsleme, bir drama ve hareket duygusu yaratmak için kullanılır.
- Fer ve gölgenin trajik kullanması: Barok mimarlar, drama ve hareket duygusu yaratmak için fer ve gölgeyi kullandılar. Trajik etkisinde bırakır yaratmak için çoğu zaman fer ve gölge içinde kuvvetli kontrastlar kullandılar.
- Asimetrik kompozisyonlar: Barok binalar çoğu zaman asimetrik kompozisyonlara haizdir. Bu, bir dinamizm ve hareket duygusu yaratır.
Barok mimarisi, yüzyıllardır insanların zevk almış olduğu güzel ve etkisinde bırakan bir stildir. Onu tasarlayan mimarların yaratıcılığının ve becerisinin bir kanıtıdır.
Meşhur Barok Binalar
Barok mimarisinin en meşhur örneklerinden bazıları şunlardır:
- Roma’daki Sant’Andrea della Valle Kilisesi
- Fransa’daki Versay Sarayı
- Berlin’deki Brandenburg Kapısı
- Hindistan’daki Tac Mahal
- Roma’daki San Carlo alle Quattro Fontane Kilisesi
- Londra’daki St. Paul Katedrali
- Dresden’deki Zwinger Sarayı
- Roma’daki Gesù Kilisesi
- Viyana’daki Karlskirche
Bunlar dünya genelinde mevcud birçok meşhur Barok yapıdan yalnız birkaç misal. Barok mimarisi, yüzyıllardır insanların zevk almış olduğu güzel ve etkisinde bırakan bir stildir. Onu tasarlayan mimarların yaratıcılığının ve becerisinin bir kanıtıdır.
Değişik Ülkelerdeki Barok Mimarisi
Barok mimarisi, İtalya, Fransa, İspanya, Almanya ve Avusturya dahil olmak suretiyle Avrupa’nın birçok değişik ülkesinde popülerdi. Her ülke kendi benzersiz Barok mimarisi stilini geliştirdi, sadece Avrupa’nın her yerindeki Barok yapılarda bulunabilen birtakım ortak özellikler vardır.
İtalya’da Barok mimarisi, detaylı süslemeleri ve fer ve gölgenin trajik kullanımıyla karakterize edilir. İtalyan Barok mimarisinin en meşhur örneklerinden bazıları Roma’daki Sant’Andrea della Valle Kilisesi, Roma’daki Palazzo Barberini ve Caprarola’daki Villa Farnese’dir.
Fransa’da,
Antet | Yanıt |
---|---|
Barok mimarisi | 17. yüzyılın başından 18. yüzyılın ortalarına kadar Avrupa’da gelişen bir mimari biçim. |
Barok yapılar | Barok tarzında tasarlanmış yapılar. |
Barok tasavvur | Barok mimarisinde kullanılan tasavvur ilkeleri. |
Görkemli taşların özellikleri | Andrew Martindale’in “Stones of Splendor: The Architectural Beauty of Baroque Structures” isimli kitabında Barok mimarisinin şu özellikleri ele alınıyor: |
– Coşkulu süsleme | |
– Fer ve gölgenin trajik kullanması | |
– Kompleks mekansal ilişkiler | |
– Heykel ve resmin detaylı kullanması |
II. Barok Mimarisi
Barok mimarisi, 17. yüzyılın başlarından 18. yüzyılın başlarına kadar Avrupa’da gelişen bir mimari tarzıdır. Detaylı süslemeleri, fer ve gölgenin trajik kullanması ve asimetrik kompozisyonlarıyla karakterize edilir. Barok mimarisi, kiliseler, saraylar ve amme binaları dahil olmak suretiyle oldukça muhtelif binalarda kullanılmıştır.
Barok seçimi, Katolik Kilisesi’nde kiliseyi düzeltim etmeyi ve Protestan Reformu’yla savaşım etmeyi amaçlayan bir hareket olan Karşı Düzeltim’a cevap olarak gelişti. Barok mimarisi, yakarma edenler için daha trajik ve romantik bir edinim yaratmak için kullanıldı ve çoğu zaman detaylı dekorasyon ve tiyatro efektleri içeriyordu.
Barok mimarisinin en meşhur örneklerinden bazıları Roma’daki Sant’Andrea della Valle Kilisesi, Fransa’daki Versay Sarayı ve Viyana’daki Karlskirche’dir. Barok mimarisinin Rokoko ve Neoklasisizm benzer biçimde öteki mimari stilleri üstünde de mühim bir tesiri olmuştur.
III. Barok Mimarisinin Özellikleri
Barok mimarisi abartılı formların, trajik kontrastların ve heybetli dekorasyonun kullanımıyla karakterize edilir. Çoğu zaman önceki yüzyıllarda popüler olan daha kısıtlı klasik mimari stillerine bir reaksiyon olarak görülür.
Barok mimarisinin birtakım temel özellikleri şunlardır:
- Sütunların, pilasterlerin ve öteki mimari elemanların abartılı kullanması
- Fer ve gölgenin trajik kullanması
- Yaldız, sıva ve freskler de dahil olmak suretiyle varlıklı dekorasyon kullanması
- Asimetrik kompozisyonlar
- Hareket ve dinamizm duygusu
Barok mimarisi 17. ve 18. yüzyıllarda en popülerdi ve dünyanın birçok ülkesinde bulunabilir. En meşhur Barok yapılarından bazıları Roma’daki Sant’Andrea della Valle Kilisesi, Fransa’daki Versay Sarayı ve Hindistan’daki Tac Mahal’dir.
IV. Meşhur Barok Binalar
En meşhur Barok yapılardan bazıları şunlardır:
- Sant’Andrea della Valle Kilisesi, Roma, İtalya
- Fransa’nın Versay kentindeki Versay Sarayı
- Londra, İngiltere’deki Saint Paul Katedrali
- San Carlo alle Quattro Fontane Kilisesi, Roma, İtalya
- Caserta Kraliyet Sarayı, Caserta, İtalya
Bu binaların tamamı detaylı süslemeleri, fer ve gölgenin trajik kullanması ve karmaşa mimari formlarıyla öne menfaat. Barok mimarisinin zirvesini temsil ederler ve hayattaki en ikonik binalardan bazılarıdır.
V. Değişik Ülkelerdeki Barok Mimarisi
Barok mimarisi Avrupa genelinde popüler bir mimari tarzıydı ve birçok değişik ülkede bulunabilir. Barok mimarisinin en meşhur örneklerinden bazıları şunlardır:
* Fransa’daki Versay Sarayı
* Roma’daki St. Peter Katedrali
* Roma’daki San Carlo alle Quattro Fontane Kilisesi
* İtalya’daki Caserta Kraliyet Sarayı
* Roma’daki Gesù Kilisesi
* Viyana’daki Karlskirche
* Venedik’teki Santa Maria della Salute Kilisesi
* Barselona’daki Sagrada Familia
Bunlar dünyanın dört bir yanında bulunabilen birçok güzel Barok yapıdan yalnız birkaçı. Barok mimarisi, dünyanın inşa edilmiş çevresi üstünde kalıcı bir tesir bırakmış, reel anlamda internasyonal bir stildir.
6. Günümüzde Barok Mimarisi
Barok mimarisi günümüzde hala uygulanmaktadır, sadece eskisi kadar popüler değildir. Çalışmalarında Barok öğeleri kullanan çağdaş mimarlar bunu çoğu zaman daha incelikli bir halde yapar ve bu tarz şeyleri öteki mimari stilleriyle harmanlar. Çağdaş Barok mimarisinin birtakım örnekleri içinde Los Angeles’taki Walt Disney Konser Salonu, Washington, DC’deki Milli Katedral ve Barselona’daki Sagrada Família bulunur.
Barok mimarisi, popülaritesindeki düşüşe karşın mühim ve müessir bir mimari seçimi olmaya devam ediyor. Onu yaratan mimarların yaratıcılığının ve becerisinin bir kanıtıdır ve bütün hayattaki insanoğlu tarafınca hayranlıkla karşılanmaya devam etmektedir.
VII. Barok Mimarisinin Eleştirisi
Barok mimarisi aşırı süslemesi, ahenk eksikliği ve aşırı fer ve gölge kullanması sebebiyle eleştirilmiştir. Birtakım eleştirmenler ek olarak Barok mimarisinin oldukça teatral bulunduğunu ve daha önceki mimari stillerin sadeliğinden ve zarafetinden mahrum bulunduğunu ileri süre gelmiştir.
Bu eleştirilere karşın, Barok mimarisi günümüzde popüler bir mimari seçimi olmaya devam ediyor. Hayranlık ve görkem duygusu yaratma kabiliyeti sebebiyle kiliselerde, saraylarda ve öteki amme binalarında çoğunlukla kullanılır.
Barok mimarisine yöneltilen birtakım hususi eleştiriler şunlardır:
- Oldukca süslü ve karmaşa.
- Ahenk ve birlikten yoksundur.
- Fer ve gölgeyi aşırı kullanıyor.
- Oldukca teatral ve heybetli.
- Daha önceki mimari tarzların sadeliğinden ve zarafetinden yoksundur.
Bu eleştirilere karşın, Barok mimarisi günümüzde popüler bir mimari seçimi olmaya devam ediyor. Hayranlık ve görkem duygusu yaratma kabiliyeti sebebiyle kiliselerde, saraylarda ve öteki amme binalarında çoğunlukla kullanılır.
Barok Mimarisi Bugün
Barok mimarisi günümüzde hala kullanılmaktadır, sadece eskisi kadar yaygın değildir. Birtakım çağdaş mimarlar Barok stilinden esin almış ve birtakım unsurlarını kendi çalışmalarına dahil etmişlerdir. Mesela, Kaliforniya, Los Angeles’taki Walt Disney Konser Salonu Frank Gehry tarafınca tasarlanmıştır ve kavisli duvarları ve detaylı süslemeleri benzer biçimde Barok mimarisinin birçok unsurunu barındırır.
Öteki çağdaş mimarlar kendi tasarımları için başlangıç noktası olarak Barok mimarisini kullanmış ve Barok stilinden esin alan yeni ve yenilikçi binalar yaratmışlardır. Mesela, Yoshio Taniguchi tarafınca tasarlanan New York City’deki Çağdaş Sanat Müzesi, Barok stilini anımsatan büyük, kavisli bir cam cepheye haizdir.
Barok mimarisi, muhtelif şekillerde kullanılabilen oldukça yönlü bir stildir. Görkemli ve etkisinde bırakan binalar yaratmak için kullanılabilir yahut daha samimi ve şahsi alanlar yaratmak için kullanılabilir. Barok mimarisi, hem işlevsel bununla birlikte güzel binalar yaratmak için de kullanılabilir.
Barok mimarisi, mimarlık tarihinin mühim bir parçasıdır ve günümüzde de örneksiz ve etkisinde bırakan yapılar yaratmanın yollarını arayan mimarlar tarafınca kullanılmaya devam etmektedir.
IX.
Barok mimarisi, mimarlık zamanı üstünde derin bir tesir bırakmış karmaşa ve muhtelif bir stildir. Detaylı süslemeler, trajik fer efektleri ve yürekli renk kullanımıyla karakterize edilir. Barok mimarisi dünyanın her yerinde bulunabilir, sadece en yaygın olarak İtalya, İspanya ve Fransa ile ilişkilendirilir.
Barok mimarisi abartılı görünümüne karşın, güzel ve esin verici mekanlar yaratmak için kullanılabilecek çok işlevsel bir stildir. Günümüzde hala geçerliliğini sakınan bir stildir ve dünya genelinde mimarlar tarafınca kullanılmaya devam etmektedir.
S1: Barok mimarisi nelerdir?
A1: Barok mimarisi, 17. yüzyılın başlarından 18. yüzyılın başlarına kadar Avrupa’da gelişen bir mimari tarzıdır. Çoğu zaman abartılı eğriler, karmaşa süslemeler ve yürekli renkler içeren süslü ve trajik tarzıyla karakterize edilir.
S2: Meşhur Barok yapıları hangileridir?
A2: Meşhur Barok yapıları içinde Roma’daki San Carlo alle Quattro Fontane Kilisesi, Fransa’daki Versay Sarayı ve Hindistan’daki Tac Mahal sayılabilir.
S3: Barok mimarisinin çağdaş mimariye tesiri nelerdir?
A3: Barok mimarisi, bilhassa yürekli renkler, karmaşa süslemeler ve trajik etkisinde bırakır kullanımıyla çağdaş mimari üstünde mühim bir etkiye haiz olmuştur. Birçok çağdaş mimar Barok stilinden esin almıştır ve tesiri Sidney Opera Binası ve Guggenheim Müzesi Bilbao benzer biçimde binalarda görülebilir.
0 Yorum