II. Araçlar ve Malzemeler
III. Bahçenizi Planlamak
IV. Bahçenizi Dikmek
V. Bahçenizi Sulamak
VI. Bahçenizi Ayıklayın
VII. Bahçenizi Gübrelemek
VIII. Haşere Kontrolü
IX. Bahçenizin Hasadı
Sıkça Sorulan Sorular
Antet | Özellikler |
---|---|
Bahçecilik | Bitkiler iyi mi yetiştirilir, bitkilere iyi mi bakılır ve güzel bir bahçe iyi mi yaratılır |
Bahçecilik İpuçları | Muayyen bitkilerin iyi mi yetiştirileceği, zararlılarla ve hastalıklarla iyi mi başa çıkılacağı ve bahçenizin iyi mi daha üretken hale getirileceği hikayesinde hususi ipuçları |
Sürdürülebilir Bahçecilik | Naturel bahçecilik şekilleri ve kompostlama da dahil olmak suretiyle etraf için iyi bir halde bahçecilik iyi mi yapılır |
Kompostlama | Kompost iyi mi oluşturulur, kompostu bahçenizde iyi mi kullanabilirsiniz ve kompost yapmanın yararları |
II. Araçlar ve Malzemeler
Bahçecilik için gerekseme duyduğunuz araçlar ve malzemeler, oluşturduğunuz bahçenin ebatlarına ve türüne bağlı olarak değişecektir. Sadece, her bahçıvan için vazgeçilmez olan birtakım temel araçlar vardır, bunlar şunlardır:
- Kürek
- Tırmık
- Iyi mi
- El otomobili
- Bahçe eldiveni
- Sulama kabı
- Tohumlar
- Bitkiler
- Gübre
- Haşere kontrolü
Bu temel araçlara ayrıca, aşağıdakiler şeklinde daha uzmanlaşmış araçlara yatırım yapmayı da düşünebilirsiniz:
- Bir dümenci
- Bir çim biçme makinesi
- Bir çit budama makinesi
- Bir yaprak üfleyici
- Bir kompost kutusu
Hangi çalgı ve malzemelere ihtiyacınız bulunduğunu belirlemenin en iyi yolu, yetiştirmek arzu ettiğiniz bitkilerin ve bahçenizde tamamlamanız ihtiyaç duyulan görevlerin bir listesini yapmaktır. Bir listeniz olduğunda, lüzumlu öğeleri satın almaya başlayabilirsiniz.
III. Bahçenizi Planlamak
Bahçenizi planlamak başarınız için eğer olmazsa olmazdır. Bu, hangi bitkileri yetiştirmek istediğinizi, nerede yetiştirmek istediğinizi ve ne kadar alana ihtiyacınız bulunduğunu belirlemenize destek olacaktır.
Bahçenizi planlamak için birtakım ipuçları:
- Alanınızı değerlendirerek başlayın. Bahçeniz ne kadar güneş alıyor? Ne kadar su mevcut? Ne tür bir toprağınız var?
- Yetiştirmek arzu ettiğiniz bitkilerin bir listesini yapın. Her bitkinin boyutunu, şeklini ve rengini göz önünde bulundurun.
- Bitkileri gereksinimlerine bakılırsa gruplandırın. Örnek olarak, oldukça güneşe gerekseme duyan bitkileri bir alana, gölgeye gerekseme duyan bitkileri başka bir alana koyun.
- Bahçeniz için bir plan oluşturun. Bu sıradan bir çizim yahut daha ayrıntılı bir harita olabilir.
Bir planınız olduğunda bahçenizi dikmeye başlayabilirsiniz. Bitkilerinizi tertipli olarak suladığınızdan ve gerektiğinde gübrelediğinizden güvenilir olun.
IV. Bahçenizi Dikmek
Bahçenizi dikerken aşağıdaki faktörleri göz önünde bulundurmanız önemlidir:
- Bölgenizdeki iklim
- Bahçenizdeki toprak türü
- Bahçenizin almış olduğu güneş ışığı miktarı
- Yetiştirmek arzu ettiğiniz nebat türleri
Bu faktörleri göz önünde bulundurduğunuzda, bahçe düzeninizi planlamaya başlayabilirsiniz. Yetiştirmek arzu ettiğiniz bütün bitkiler için kafi alanınız olduğu için ve bahçenizi iyi mi sulayacağınız ve bakımını yapacağınıza dair bir planınız olduğu için güvenilir olmak önemlidir.
Tohumlarınızı yahut fidelerinizi ekerken, tohum paketindeki talimatları izlemek önemlidir. Tohumlarınızı doğru derinliğe ve aralığa ektiğinizden güvenilir olun. Ek olarak, tohumlarınızı yahut fidelerinizi yerleşene kadar tertipli olarak sulamalısınız.
Bitkileriniz büyümeye başladığında, onlara tertipli sulama, güneş ışığı ve gübre sağlamanız gerekecektir. Ek olarak, yabani otların bitkilerinizle gıda ve su için rekabet etmesini önlemek için bahçenizi tertipli olarak otlatmanız gerekecektir.
Bu ipuçlarını takip ederek bahçenizi başarı göstermiş bir halde ekebilir ve verimli bir hasat elde edebilirsiniz.
V. Bahçenizi Sulamak
Bahçenizi sulamak, bitkilerinizin sıhhatli ve üretken kalması için eğer olmazsa olmazdır. Bitkilerinizin gerekseme duyduğu su miktarı, haiz olduğunuz nebat türüne, yaşadığınız iklime ve senenin zamanına bağlı olarak değişecektir.
Bahçenizi müessir bir halde sulamak için birkaç ipucu:
- Sabahın erken saatlerinde yahut akşamın geç saatlerinde, güneş oldukça kuvvetli olmadığında sulayın. Bu, suyun hızla buharlaşmasını önlemeye destek olacaktır.
- Bitkilerinizin köklerine ulaşacak kadar bolca su verin.
- Toprağın nemini korumasına destek olmak için bitkilerinizin etrafını malçlayın.
- Bitkilerinizde kuraklık stresinin emarelerini (örnek olarak, solmuş yapraklar yahut kahverengi lekeler) tertipli olarak inceleyin.
- Hava koşullarına bakılırsa sulama programınızı gerektiği halde ayarlayın.
Bu ipuçlarını takip ederek bitkilerinizin gelişmesine ve bolca ürün vermesine destek olabilirsiniz.
VI. Bahçenizi Ayıklayın
Ayıklama, bitkilerinizin sıhhatli kalmasına ve yabani otlar tarafınca ele geçirilmesinin önlenmesine destek olduğundan bahçeciliğin mühim bir parçasıdır. Yabani otlar, bitkilerinizle su, gıda ve güneş ışığı için rekabet eder ve ek olarak zararlılara ve hastalıklara da ev sahipliği yapabilir.
Bahçenizi otlatmanın birkaç değişik yolu vardır. Elle ot ayıklayabilir, çapa yahut kültivatör kullanabilir yahut ot biçme makinesi kullanabilirsiniz. Elle ot ayıklama en çok emek gerektiren yöntemdir, sadece bununla beraber otları temizlemenin en müessir yoludur. Çapalama ve yetiştirme daha azca emek gerektirir, sadece denetim edilmesi daha zor olabilir ve bütün otları temizlemeyebilir. Ot biçme makineleri ot ayıklamanın en müessir yoludur, sadece bununla beraber bitkilerinize en oldukça zarar veren de olabilir.
Bahçenizi ayıklarken bitkilerinize zarar vermemeye dikkat etmeniz önemlidir. Otları köklerinden çekmeye çalışın ve bitkilerinizin yapraklarını koparmaktan yahut kırmaktan kaçının. Ek olarak otları müsait halde bertaraf etmek de önemlidir. Bu tarz şeyleri kompostlayabilir yahut torbalayıp atabilirsiniz.
Bahçenizi tertipli olarak ayıklamak bitkilerinizin sıhhatli ve üretken kalmasına destek olacaktır. Bu ipuçlarını izleyerek bitkilerinize zarar vermeden bahçenizi kolayca ve müessir bir halde ayıklayabilirsiniz.
VII. Bahçenizi Gübrelemek
Bahçenizi gübrelemek, bitkilerinizi sıhhatli ve üretken tutmanın mühim bir parçasıdır. Kullanacağınız gübre türü, yetiştirdiğiniz nebat türüne ve bahçenizdeki toprak koşullarına bağlı olacaktır.
İki ana gübre türü vardır: naturel ve doğal olmayan. Naturel gübreler kompost, gübre ve kemik unu şeklinde organik malzemelerden yapılır. İnorganik gübreler azot, fosfor ve potasyum şeklinde kimyasallardan yapılır.
Naturel gübreler çoğu zaman doğal olmayan gübrelerden etraf için daha iyidir, sadece daha pahalı olabilirler. İnorganik gübreler kısa vadede daha etkilidir, sadece yeraltı suyuna sızabilir ve çevreyi kirletebilirler.
Bahçenizi gübrelemenin en iyi yolu, hangi gıda maddelerinin noksan bulunduğunu belirlemek için toprağı kontrol etmektir. Bunu, bir laboratuvara toprak örneği göndererek yahut bir ev toprak kontrol kiti kullanarak yapabilirsiniz.
Toprağınızın hangi gıda maddelerinden mahrum bulunduğunu öğrendikten sonrasında, bu gıda maddelerini sağlayacak bir gübre seçebilirsiniz. Gübre etiketindeki talimatları dikkatlice takip ettiğinizden güvenilir olun.
Bahçenizi tertipli olarak gübrelemek bitkilerinizin sıhhatli ve kuvvetli büyümesine destek olacaktır. Ek olarak daha iyi bir hasat elde etmenize de destek olacaktır.
Haşere Kontrolü
Zararlılar bahçıvanlar için büyük bir problem olabilir, sadece zararı olan kimyasallar kullanmadan onları denetim etmenin birçok yolu vardır. İşte birkaç ipucu:
- Zararlıyı tanımlayın. Zararı olan kontrolünün ilk adımı, uğraştığınız zararlıyı tanımlamaktır. Bu, en müessir denetim yöntemlerini seçmenize destek olacaktır.
- Organik haşere denetim yöntemlerini kullanın. Haşereleri denetim etmenin birçok organik yolu vardır, örnek olarak neem hasım, böcek öldürücü sabunlar yahut tuzaklar kullanmak.
- İyi bahçe hijyeni uygulayın. Bahçenizi pak ve döküntülerden uzak tutmak zararlıları caydırmaya destek olacaktır.
- Organik avcıları teşvik edin. Kuşlar, örümcekler ve öteki hayvanlar zararı olan popülasyonlarını denetim etmeye destek olabilir.
Kimyasal pestisit kullanmanız gerekiyorsa, etiketi dikkatlice okuduğunuzdan ve talimatları uyguladığınızdan güvenilir olun. Kimyasal pestisitler insanlara, evcil hayvanlara ve çevreye zararı olan olabilir, bu yüzden bu tarz şeyleri yalnızca lüzumlu olduğunda kullanmak önemlidir.
IX. Bahçenizin Hasadı
Bahçenizi hasat etmek ödüllendirici bir deneyimdir ve emeğinizin meyvelerinin (yahut sebzelerinin) tadını çıkarmanın mükemmel bir yoludur. Bahçenizi başarıyla hasat etmek için birkaç ipucu:
Evvel plan yapın. Hasat etmeye başlamadan ilkin, ürünlerinizle ne yapmak istediğinizi planlamak için birazcık süre ayırın. Bu, her bir ürünü ne süre ve ne kadar hasat edeceğinizi belirlemenize destek olacaktır.
Hasat tarihi. Her mahsulün hasat edilmesi için en iyi süre, mahsulün türüne bağlı olarak değişecektir. Domates şeklinde birtakım mahsuller olgunlaştıklarında en iyi halde hasat edilirken, havuç şeklinde ötekiler genç ve yumuşakken hasat edilebilir.
Hasat yöntemi. Her bir ürünü hasat etmek için kullandığınız metot, ürünün türüne bakılırsa de değişecektir. Marul şeklinde birtakım mamüller bitkiden kolayca toplanabilirken, patates şeklinde diğerlerinin kazılması icap eder.
Depolama. Ürünlerinizi hasat ettikten sonrasında, taze kalmalarını sağlamak için onları müsait halde depolamanız icap eder. Değişik mamüllerin değişik depolama ihtiyaçları vardır, bu yüzden ürünlerinizi depolamadan ilkin inceleme yaptığınızdan güvenilir olun.
Bu ipuçlarını takip ederek bahçenizi başarıyla hasat edebilir ve emeğinizin meyvelerini (yahut sebzelerini) toplayabilirsiniz.
S1: Bitkilerimi sulamanın en iyi yolu nelerdir?
A1: Bitkilerinizi sulamanın en iyi yolu bitkinin türüne ve iklime bağlıdır. Bir çok nebat için, toprağın sulamalar içinde hafif kurumasına izin vererek, derinlemesine ve seyrek sulama yapmak en iyisidir. Sıcak iklimlerde, bitkilerin daha sık sulanması gerekebilir.
S2: Bahçemdeki yabani otlardan iyi mi kurtulabilirim?
A2: Bahçenizdeki yabani otlardan kurtulmanın birçok yolu vardır. Yabani otları elle çekebilir, kazmak için bir çapa kullanabilir yahut yabani ot öldürücü kullanabilirsiniz. Yabani otlardan kurtulmanın en iyi yolu yabani otun türüne ve bahçenizin ebatlarına bağlıdır.
S3: Bahçemi iyi mi gübrelerim?
A3: Bahçenizi gübrelemenin en iyi yolu, yetiştirdiğiniz nebat türüne ve toprak koşullarına bağlıdır. Bir çok nebat için, ilkbahar ve sonbaharda gübreleme yapmak en iyisidir. Ticari bir gübre yahut ev yapımı bir kompost kullanabilirsiniz.
0 Yorum